Waterbed kopen
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam matrassen - Beste van categorie Trust Pilot
Al 5 jaar op nummer 1 TrustPilot
Royal Healh Foam matrassen - Beste van categorie Trust Pilot

Waterbed kopen?

Waar u op te letten bij de aanschaf van een waterbed? Zoals wat is de diepte van het waterbed? Wat voor vinyl is er voor het waterbed gebruikt? Waar zitten de lasnaden op het waterbed? Wat voor stabilisatie is er gebruikt in de waterzak? Wat voor waterbed verwarming is er gebruikt? En wat voor onderdeken zit er bij het waterbed? Er zijn verschillende zaken waar u op zou moeten letten bij de aanschaf van een waterbed.

Hardside waterbed of een Softside waterbed

Er zijn 2 verschillende soorten waterbedden; het Soft side waterbed en het hardside waterbed. Een hardside waterbed heeft een harde omlijsting en een softside waterbed heeft een schuimrubber omlijsting. Bij een hardside waterbed ligt de waterzak in een ledikant en de zijkanten van het ledikant vangen de zijwaartse druk van het watermatras op. Een softside waterbed beschikt over een zacht, schuimrubberen omlijsting die de zijwaartse druk opvangt. Een softside waterbed is een stuk gemakkelijker in het gebruik. Vooral het opmaken en in en uit stappen is makkelijker dan bij een hardside waterbed. Een softside waterbed kun je bijna altijd in je eigen ledikant inbouwen.

Waterbed Diepte

Waterbedden worden in verschillende dieptes geleverd: 17, 19 en 22 centimeter. Een 17 centimeter diep waterbed (watermatras) is een stuk minder comfortabel omdat de bodem veel eerder voelbaar is. Daarbij komt ook nog dat een ondiep waterbed een kleinere marge heeft bij het harder of zachter maken. Maar een ondiep waterbed is goedkoper te produceren omdat het minder vinyl kost en vinyl nu eenmaal het duurste materiaal van een waterbed is.

Waterbed vinyl

Vinyl wordt in twee kwaliteiten gemaakt. In de duurdere waterbedden wordt uitsluitend nieuw vinyl (virgin-vinyl) gebruikt dat goed lastisch is en een langere levensduur heeft. Hierdoor biedt het een goede weerstand aan de waterdruk en de invloeden van buitenaf. Virgin vinyl is meestal blauw of paars. Door de hogere elasticiteit en soepelheid van virgin vinyl is het ligcomfort optimaal en voegt het waterbed zich goed naar het lichaam. Goedkope waterbedden worden meestal uit gerecycled vinyl gemaakt. Dit gerecyclede vinyl is op tal van punten minder in kwaliteit dan virgin-vinyl. Het gaat aanmerkelijk minder lang mee. Daarbij is het ligcomfort veel minder goed omdat het gerecyclede vinyl stugger is en zich minder goed aan het lichaam aanpast.

Waterbed Lasnaden

De lasnaden van een waterbed zijn het zwakste deel en hier gaat het dan ook meestal mis (lek). Dus hoe minder lasnaden een waterbed heeft, hoe beter en minder kwetsbaar een waterbed wordt. De lasnaden kunnen zich het beste onder het watermatras bevinden in plaats van aan de zijkanten omdat de belasting aan de zijkant veel hoger is.

Waterbed Stabilisatie

Het stabiliseren van een waterbed is nodig om de beweging van het waterbed af te remmen. Er zijn 4 verschillende manieren om de waterbeweging van het matras te remmen. Dit zijn (1) kamers, (2) cilinders, (3) gel en (4) fibermatten. De kamers cilinders en gel bieden minder duurzaamheid dan de fibermatten. De stabilisatie van een waterbed dmv fibermatten werkt het beste maar kent ook een groot nadeel. Ze kunnen namelijk op proppen. De fibermatten moeten vast liggen om dit op proppen te voorkomen. Het op proppen kan makkelijk bij verhuizen of verplaatsen van het waterbed gebeuren. Fibermatten gaan langer mee en vormen een soort extra buffer waardoor de bodem minder voelbaar is. Dus de stabilisatielagen in de matras voorkomen dat het water klotst en teveel deining veroorzaakt. Bij de aankoop van een waterbed kunt u kiezen voor een matras met meer of minder stabilisatielagen.

Duo waterbed of één geheel waterbed?

Dan is er ook nog het gebruik van 2 losse waterzakken (duo waterbed) of een geheel waterzak. Een Duo waterbed bestaat uit twee losse matrassen. Op deze manier kun je alles individueel regelen zoals de hardheid en de zachtheid, de temperatuur, de stabilisatie en dus nooit meer ruzie hebben over je waterbed!

Waterbed Verwarming

Er zijn in principe 2 verschillende soorten verwarmingselementen voor waterbedden: mechanische en elektronische. Het elektronische verwarming element is veruit de beste. Zo wordt niet alleen de temperatuur preciezer gehandhaafd en gaat het waterbed verwarming element langer mee, ook verbruikt een elektronisch verwarmingselement minder stroom. Daar staat een iets hogere aanschafprijs tegenover. Helaas maakt het niet uit wat voor verwarmings element er gebruikt wordt als het gaat om het elektrische of magnetische veld. Deze zijn beiden hoog en werken zeker niet mee aan een goede nachtrust.

Waterbed Onderdekens

Een onderdeken is voor een waterbed één van de belangrijkste onderdelen. Een waterbed onderdeken zorgt voor vochtopname, een goede ventilatie en biedt een zekere isolatie. Het si verstandig om te kiezen voor een katoenen onderdeken in verband met de wasbaarheid. Wel is het belangrijk dat de onderdeken moet meerekken om het ligcomfort niet nadelig te beïnvloeden. Anders krijg je het zogenaamde "hangmat" effect; men wordt dan gedragen door het textiel in plaats van door het water.

Waterbed alternatief

Een goed traagschuim matras komt het dicht in de buurt van een waterbed vooral als het om comfort gaat. Op een goed traagschuimmatras wordt de doorbloeding immers ook niet afgekneld en is ook een perfecte drukverdeling van toepassing. Het beste alternatief voor een waterbed is dan ook een goed traagschuimmatras.

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin

Vaak gecombineerd met: