
Wat kan ik het beste kiezen: traagschuim of koudschuim?
Wie zich gaat verdiepen in de wereld van matrassen, loopt direct tegen de termen traag -en koudschuim op. Je hebt namelijk traagschuim- en koudschuim matrassen. Wat is het verschil tussen koudschuim en traagschuim eigenlijk? En welk schuim past het beste bij welke soort slaper?
Veerkracht en tegendruk
Koudschuim is en blijft veerkrachtig. Ook als het warm wordt – dus als er iemand op ligt te slapen. Koudschuim biedt onder alle omstandigheden tegendruk en steun. Traagschuim is niet veerkrachtig en geeft geen tegendruk. Als traagschuim warm wordt, wordt het zacht. Het traagschuim maakt een “mal” van de slaper. De slaper heeft daardoor geen last van drukpunten en ervaart een soort zwevend effect.
Ventilerende eigenschappen van koudschuim en traagschuim
Traagschuim en koudschuim hebben een open celstructuur dat een ander schuim zoals polyether bijvoorbeeld niet heeft. Dit is een belangrijke voorwaarde voor een goede ventilatie. Koudschuim ventileert echter nog beter dan traagschuim omdat het niet vervormt onder invloed van lichaamswarmte. De cellen blijven hierdoor open. Traagschuim vervormt wel, waardoor de cellen enigszins dichtgedrukt worden en het ventilerend vermogen hierdoor afneemt.
Koel en warm matras
Doordat koudschuim beter ventileert, is een koudschuim matras een koel type matras. Dat betekent niet dat je het koud krijgt op een koudschuimmatras. Dat is namelijk afhankelijk van je doorbloeding. Als je een goede doorbloeding hebt, heb je het sowieso minder snel koud. Je zult het dus eerder warm hebben, ook in bed. Doordat een koudschuim matras tegendruk geeft, kan dit iets doen met je doorbloeding. Als je doorbloeding minder goed wordt, kun je het sneller koud krijgen. Dit is iets om rekening mee te houden.
Traagschuim is warmer doordat je dieper in het matras ligt en er nauwelijks drukpunten zijn. Daardoor wordt je doorbloeding niet of nauwelijks afgekneld of beïnvloed en slaap je rustiger.
Een traagschuim matras heeft overigens altijd aan de onderkant een laag die veerkrachtig is en opwaartse druk en dus steun geeft. Denk aan pocketveren, latex, polyether of koudschuim. Als die onderste laag zou ontbreken, krijgt het lichaam geen enkele steun en zink je helemaal weg in het traagschuim.
Wie kiest voor traagschuim en wie kiest voor koudschuim?
Goed koudschuim gaat iets langer mee dan een goed traagschuim. Maar beide schuimen, mits van goede kwaliteit, gaan lang mee. Dit maakt beide schuimen duurzaam en daardoor niet duurder dan een ander type matras. Mensen met lichamelijk klachten hebben meestal meer baat bij traagschuim. Mensen die het snel warm hebben kunnen over het algemeen beter voor koudschuim kiezen. Beide schuimsoorten bieden comfort en een juiste ergonomie als de stevigheid goed bij je past.
Wat is de ideale dikte van een matras?
Een koudschuim matras is meestal alleen van koudschuim gemaakt, terwijl een traagschuim matras altijd een combinatie is van een veerkrachtige drager (onderzijde van het matras) die opwaartse druk biedt met een laag traagschuim op de bovenzijde van het matras. Denk hierbij aan pocketveren, latex, polyether of koudschuim (incl. een laag traagschuim). Een traagschuim matras wordt dus nooit alleen van traagschuim gemaakt. Mocht dat wel het geval zijn, dan krijgt het lichaam geen steun en zink je totaal weg in het traagschuim en kom je volledig vast te liggen. Het is juist de combinatie tussen een veerkrachtige onderlaag en de laag traagschuim die steun en comfort biedt. De beste dikte van een matras is circa 25 cm voor zowel koudschuim matrassen als traagschuim matrassen.
Tot slot: Hoe lang gaat een matras mee?
Beide schuimen gaan lang mee, de voorwaarde is wel dat ze van goede kwaliteit zijn. Beide typen matrassen halen in de regel zo’n acht tot tien jaar voordat deze aan vervanging toe zijn.