Wat is het verschil tussen koudschuim en traagschuim?
Corona maatregelen: Levertijden zijn onveranderd (2 à 3 weken) Showroom open, max 8 personen tegelijk Bel gerust: 070 - 338 7010
Royal Health Foam matrassen
Gratis persoonlijk advies
Royal Health Foam
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam matrassen - Beste van categorie Trust Pilot
Al 5 jaar op nummer 1 TrustPilot
Royal Healh Foam matrassen - Beste van categorie Trust Pilot

Wat is het verschil tussen koudschuim en traagschuim?

Wat is het verschil tussen koudschuim en traagschuim?

Wat kan ik het beste kiezen: traagschuim of koudschuim?

Wie zich gaat verdiepen in de wereld van matrassen, loopt direct tegen het schuim op. Je hebt namelijk traagschuim- en koudschuim matrassen. Wat is het verschil tussen koudschuim en traagschuim eigenlijk? En welk schuim past het beste bij welke soort slaper?

Veerkracht en tegendruk

Koudschuim is veerkrachtig en blijft dat, ook als het warm wordt – dus als er iemand op ligt te slapen. Het geeft onder alle omstandigheden tegendruk en steun. Traagschuim is niet veerkrachtig en geeft geen tegendruk. Als traagschuim warm wordt, wordt het zacht. Het traagschuim maakt een “mal” van de slaper. Die heeft daardoor geen last van drukpunten.

Ventilerende eigeschappen van koudschuim en traagschuim

Traagschuim en koudschuim hebben een open celstructuur, wat een voorwaarde is voor een goede ventilatie. Koudschuim ventileert echter beter dan traagschuim, omdat het niet vervormt onder invloed van lichaamswarmte. De cellen blijven open. Traagschuim vervormt echter wel, waardoor de cellen enigszins dicht gedrukt worden en het ventilerend vermogen afneemt.

Koel en warm matras

Doordat koudschuim beter ventileert, is een koudschuim matras een koel matras. Dat betekent overigens niet dat je het koud hebt op deze matras. Dat hangt van je doorbloeding af. Als je een goede doorbloeding hebt, heb je het minder snel koud, eerder warm - ook in bed. Doordat een koudschuim matras tegendruk geeft, kan dit iets doen met je doorbloeding. Als die daardoor minder goed wordt, kun je het sneller koud krijgen. Dat is dus iets om rekening mee te houden.

Traagschuim is warmer doordat je dieper in de matras ligt en er nauwelijks drukpunten zijn. Daardoor wordt je doorbloeding niet of nauwelijks afgekneld of beïnvloed.

Een traagschuim matras heeft overigens altijd aan de onderkant een laag die veerkrachtig is en opwaartse druk en dus steun geeft, zoals pocketveren, latex, polyether of koudschuim. Als die onderste laag zou ontbreken, krijgt het lichaam geen enkele steun en zink je helemaal weg in het traagschuim.

Wie kiest voor traagschuim en wie kiest voor koudschuim?

Goed koudschuim gaat iets langer mee dan een goed traagschuim. Maar beide schuimen, mits van goede kwaliteit, gaan lang mee. Dit maakt beide schuimen duurzaam en niet duurder dan een ander type matras doordat beide schuimen en dus het matras gemakkelijk 10 jaar mee kan.

Wat is de ideale dikte van een matras?

Een koudschuim matras kan alleen van koudschuim gemaakt zijn terwijl een traagschuim matras altijd een combinatie is tussen iets dat veerkrachtig is en opwaartse druk biedt zoals pocketveren, latex, polyether of koudschuim met een laag traagschuim. Een traagschuim matras wordt dus nooit alleen van traagschuim gemaakt. Zou je dat wel doen dan krijgt het lichaam geen steun en zink je totaal weg in het traagschuim en kom je volledig vast te liggen. Het is juist de combinatie tussen een veerkrachtige onderlaag en de laag traagschuim die steun en comfort biedt.

Tot slot: Hoe lang gaat een matras mee?

Beide schuimen gaan lang mee, op voorwaarde dat ze van goede kwaliteit zijn. Beide typen matrassen halen gemakkelijk tien jaar voor ze aan vervanging toe zijn.

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Chris Nederhorst en collega's geven u inzicht en informatie over matrassen en slapen. Op deze manier kunt u een helder beeld krijgen waar u op zou kunnen letten bij de aanschaf van een nieuw traagschuim matras of koudschuim matras.

Vaak gecombineerd met: