Slaapkwaliteit wordt mede beïnvloed door uw bed.
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras

Slaapkwaliteit wordt mede beïnvloed door uw bed.

De manier om uw ideale bed samen te stellen

Het belang van een goede lichaamsondersteuning tijdens de slaap wordt in dit artikel onder de loep genomen. Een goede (ergonomische) lichaamsondersteuning heeft een positief effect op ons dagelijks functioneren en de kwaliteit van de slaap. Om een goed matras te kiezen is het van groot belang hoe de vorm van de rug tijdens het slapen is en hoe de slaap zelf beïnvloed kan worden door middel van een verantwoorde en ondersteunende houding. Ongeveer één derde van ons leven brengen we door in bed. Het bed is zelfs het meest gebruikte meubelstuk in huis. Het belang van een echt goed bed spreekt dus eigenlijk voor zich, maar toch blijkt het voor veel mensen niet helemaal duidelijk. Het is geen uitzondering dat ik mensen spreek die pas na 20 jaar hun bed gaan vernieuwen. De meeste onder ons weten wel dat een bed gemiddeld om de tien jaar vervangen moet worden, dit heeft onder andere te maken met hygiëne en verminderde ondersteuning. Er bestaat een gebrek aan kennis over hoe onze slaap beïnvloedt wordt door onze slaapomgeving en het bed. Kan onze slaap verbetert worden door een nieuw bed?

De invloed van het bed op slaap

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat er een relatie bestaat tussen uw matras en de kwaliteit van uw slaap. De subjectieve slaapkwaliteit correspondeert in de meeste gevallen met de kwaliteit van een matras. Een nieuw goed matras kan leiden tot minder rugpijn en een betere nachtrust. Er blijkt vooral een verbetering van de diepe slaapcyclus, dit is de periode waarin het lichaam ’s nachts regenereert. Het gebruikte bedsysteem (matras plus bedbodem) beïnvloed dus wel degelijk de kwaliteit van de slaap. Om een goed bij u passend bedsysteem te vinden dient vooral het matras de juiste hardheid te hebben. Een one-size-fits-all matras bestaat tegenwoordig wel maar is ten zeerste af te raden. Elk persoon verschilt natuurlijk in gewicht, lengte, lichaamsbouw en heeft hierdoor andere ondersteuning nodig. Maar ook de gewenste slaaptemperatuur is van belang en elk type matras creëert een andere slaapklimaat. Zo zijn koudschuim matrassen over het algemeen koel en traagschuim matrassen wat warmer.

Persoonlijke aanpak slaapsysteem

De rug wordt gedurende de dag continue belast waardoor het schokdempende effect vermindert. Dit is het resultaat van zwaartekracht en dehydratatie van de tussenwervelschijven. Als de rug tijdens de nacht in bed goed ontlast wordt, wordt rehydratatie opnieuw mogelijk gemaakt waardoor regeneratie mogelijk wordt. Het streefdoel is het bereiken van de welbekende (dubbele) S-vorm van de wervelkolom, dit is de vorm van de wervelkolom als deze in een gewichtsloze toestand zou verkeren. Tijdens het slapen kan deze ideale, onbelaste vorm alleen gecreëerd worden door een juiste houding en een juiste verhouding van het gehele bedsysteem (matras, bedbodem en hoofdkussen). Om de gewichtsloze toestand van de wervelkolom te kunnen benaderen wordt vaak een hoogwaardig traagschuim aangeraden. Traagschuim werkt drukverlagend en malvormend waardoor dit veel gemakkelijker bereikt kan worden. Omdat dit schuim het lichaamsgewicht verdeeld ontstaat er een zwevend effect en worden drukpunten geminimaliseerd. Goed traagschuim reageert op temperatuur, daar waar de meeste druk ontstaat, wordt de temperatuur het hoogst en zal het traagschuim zachter worden. Hierdoor kunnen, afhankelijk van de slaaphouding, de uitstekende delen zoals schouder, heup en bekken beter het matras inzinken waardoor de wervelkolom en rest van het lichaam een betere ondersteuning krijgen en beter gedragen wordt.

Juiste hardheid van het matras

Om een zo goed mogelijk persoonlijk slaapsysteem te creëren is de hardheid van het matras van groot belang. U kunt zich natuurlijk goed laten informeren bij een matrassenspecialist, hierdoor krijgt u een goede indicatie welke hardheid het beste bij u zou kunnen passen. Toch is een advies in een showroom ook een momentopname. Een matras een aantal weken testen, een zogenaamde proeftijd, werkt het beste. Vraag daarom aan uw beddenspecialist hoe de service in werking gaat ten opzichte van omruilen. Sommige merken geven 2 weken proeftijd om te wennen aan een nieuw matras, dit is in de praktijk meestal te kort. In deze twee weken komt het lichaam in de zogenaamde houding-correctie periode en juist dan gaat men dingen voelen. Het lichaam komt tijdens de nacht (uren lang) in een nieuwe houding te liggen dan dat het gewend was en dit kan bestaande blessures accentueren of resulteren in spierpijn. Na een week of 5-6 behoren de houding-correctie pijntjes af te nemen en gaat men zich steeds beter voelen en accepteert het lichaam de nieuwe verbeterde ergonomische houding. Als dit niet het geval is klopt de hardheid van het matras niet bij de lichaamslengte, het gewicht, de slaaphouding of de persoonlijke voorkeur. Een bedbodem lijkt op het eerste oog van minder belang maar kan wel degelijk het verschil maken in comfort en ergonomie en is verantwoordelijk voor ca. 30% van het slaapcomfort.

Effecten aan van nieuw bed op lichamelijke klachten

Wat is het effect van een nieuw bed op lichamelijke klachten zoals lage rugpijn, schouderpijn en/of stijfheid ? Kunnen deze lichamelijke klachten verdwijnen door de aanschaf van een nieuw matras? Volgens een recent wetenschappelijk onderzoek (2014) aan de universiteit van Oklahoma State wel. 27 proefpersonen die minstens 3 maanden last hadden van lage rugpijn, schouderpijn en/of stijfheid in de rug werkten mee aan het onderzoek. Alle deelnemers waren doorverwezen door chiropractor en fysiotherapeuten en hadden minstens drie maanden lichamelijke klachten. De proefpersonen hadden deze klachten tijdens de slaap en/of bij het ontwaken en hadden bedden die vijf jaar of ouder waren.Het onderzoek werd verdeeld in een vooronderzoek en een na-onderzoek. In het vooronderzoek werd er gekeken naar de huidige bed-situatie, zoals op wat voor type matras er werd geslapen en in welke houdingen (rug, zij, buik).Bij het na-onderzoek werden de bedden aangepast aan zijn of haar meest ideale slaapsituatie. Dat betekende bijvoorbeeld voor buikslapers een ander type matras dan voor zijslapers. Na de plaatsing van de nieuwe matrassen werden de proefpersonen 3 maanden bevraagd naar hun ervaringen. De uitslagen van dit slaaponderzoek zijn absoluut opvallend te noemen.

Effecten aan van nieuw bed op lichamelijke klachten

Uitslagen slaaponderzoek

De effecten van een nieuwe matras bij schouderklachten, rugklachten en stijfheid bij het ontwaken zijn drastisch afgenomen. Ook, niet onbelangrijk, verdubbelde de slaapkwaliteit en het slaapcomfort.

Oude matras - nieuwe matras Voor: Na:
Goed slaapcomfort  36,02% 78,26%
Goede slaapkwaliteit 38,20% 74,68%
Rugklachten 50,55%  21,19%
Stijfheid rug  58.22% 21,23%
Schouderklachten 47,73% 16,91%

Conclusie

Een nieuw, op de persoon aangepast, matras kan klachten en een matige tot slechte nachtrust aanzienlijk verbeteren. Een andere conclusie van het onderzoek toont aan dat een nieuw, goed matras inderdaad pijn en ongemak kunnen verminderen en de slaapkwaliteit aanzienlijk kunnen verbeteren.

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin