Onze 8 tips voor het kopen van een nieuw bed
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras

Onze 8 tips voor het kopen van een nieuw bed

Onze 8 tips voor het kopen van een nieuw bed

Een gezond leven begint met goed slapen. Goed slapen doe je op een fijn matras dat helemaal bij je past.

Omdat elk mens anders gebouwd is en andere wensen heeft bieden wij verschillende type matrassen aan in vier verschillende stevigheden. Zo kun je precies het matras vinden dat echt bij jou past. Het is namelijk een feit dat je het lekkers slaapt in je eigen bed.

Maar waar moet je nu precies op letten bij het kopen van een nieuw bed? Hier onder vindt u 8 tips die het kopen van een nieuw bed een stuk eenvoudiger maken.

Onze 8 tips voor het kopen van een nieuw bed

1. Oriënteer je eerst via het internet

Als het om bedden en matrassen gaat kunt u een zee aan informatie vinden via het internet. Elke type bed wordt er beschreven en je kunt ook reviews lezen van andere gebruikers. Realiseer je wel dat wat voor de één een heerlijk bed is voor de ander een ramp kan betekenen. Dus als iemand lyrisch is over een bepaald type matras betekend dat niet automatisch dat dit matras ook voor jou zo fijn zal zijn. Door middel van reviews over bedden en matrassen kunt u lezen hoe de leverancier te werk gaat. Kijk op internet naar alle voor- en nadelen per type matras en kijk ook naar de specifieke eigenschappen per type matras. Oriënteer je eerst even goed en kom er op deze manier stap voor stap achter wat voor bed en matras het best bij je past.

2. Losse bedbodems of een ledikant

Als het goed is zul je na oriëntatie op het internet al een beetje en idee hebben wat het beste bij jou en je partner past. Kies je voor losse bedbodems zoals een lattenbodem op pootjes, een schotelbodem op pootjes, een boxspring of een ombouw (ledikant)? Welk type bed vindt je mooier en of handiger?

Op dit moment (2020) zijn boxsprings bijzonder populair in Nederland, maar wat is een boxspring eigenlijk? Een boxspring is feitelijk een met stof beklede bedbodem die je los plaatst. Letterlijk vertaald betekend een boxspring “doos met veren”.

Boxsprings hebben helaas ook nadelen. Zo zijn boxsprings de minst hygiënische bedbodems aangezien ze gemakkelijk stof en huisstofmijten vasthouden.

Een ledikant is een bed-ombouw waar de bedbodems inhangen. Dit kunnen lattenbodems, schotelbodem of spiraal bedbodems zijn. Het ledikant kan van hout of ijzer zijn maar kan ook gestoffeerd zijn. In de bedombouw komen de bedbodems (lattenbodems, schotelbodems of spiraal bedbodems) te hangen. De ligging en het comfort zijn afhankelijk van de matrassen en bedbodems.

3. Het juiste matras vinden

Het vinden van een passend matras kan een uitdaging zijn. Ze zien er allemaal hetzelfde uit en er wordt zo veel aangeboden en er is zo veel mogelijk dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Er is niet één matras die het beste is zoals de Consumentenbond beweert. Er is ook niet één type matras die geschikt is voor iedereen. Een matras dat bij je past hangt af van jouw voorkeuren én van jouw lichaamsbouw. Wat jouw lichaamsbouw betreft moet je denken aan je lichaamslengte en -gewicht. Maar ook jou manier van slapen (rug, zijde of buik) speelt hierbij een rol. Als je op je buik slaapt heb je namelijk een steviger matras nodig anders ontstaat er veel spanning op je nek en onderrug. Het is allemaal ook niet zo lastig als het lijkt. Er zijn namelijk maar vijf type matrassen die elk hun eigen eigenschappen hebben. Het ene type matras is bijzonder koel (Pocketmatrassen) en het andere type is het warmst (Latex rubber) Koudschuim is temperatuur neutraal. Daarnaast zijn er speciale traagschuimmatrassen leverbaar als je last hebt van lichamelijke klachten.

4. De juiste bedmaat kiezen

Voor een fijne nachtrust heb je wel de ruimte nodig want je wilt natuurlijk wel een bed dat lang- en breed genoeg is. De maat bepaald een gedeelte van het comfort en hoe meer ruimte hoe meer comfort. Als je fors gebouwd bent of vrij lang bent is een grote maat absoluut aan te raden.

Het beste houd je qua bedmaat de volgende richtlijnen aan:

  • • Het is beste het als jouw bed 20 cm langer is dan je zelf lang bent.
  • • De breedte van je bed wordt bepaald door je schouderbreedte. Het beste kies je voor 90 x 200 of 80 x 200.

5. Bed op de juiste hoogte

De hoogte van je bed is van belang om gemakkelijk in- en uit het bed te stappen. Het is het best als je knieën lager liggen dan je heupen als je op de rand van het bed gaat zitten. Hierdoor stap je heel gemakkelijk in- en uit het bed. Als het bed relatief hoog staat kan je er ook gemakkelijker onder stofzuigen.

6. Gemakkelijke kleding bij proefliggen

Als je gaat proefliggen in een beddenwinkel trek dan loszittende kleding aan. U zou een training-pak (joggingbroek en sweater) aan kunnen doen. Doe bij het proefliggen uw schoenen uit. Hierdoor kunt u allerlei houdingen aannemen zonder dat u bang hoeft te zijn dat u het matras vies maakt. U zou ook uw eigen hoofdkussen mee kunnen nemen.

7. Zorg voor een proeftijd

Tegenwoordig is het vrij normaal dat matrassen en bedden thuis op proef gegeven worden. Pas echter op en vraag goed naar de voorwaarden. Gaat om een echte proeftijd of mag je alleen maar omruilen (omruil-garantie). Krijgt je je geld terug (niet goed geld terug garantie) of krijgt je een tegoedbon.

Een proeftijd is héél zinvol omdat even proef liggen in een winkel eigenlijk heel weinig zegt. Je zult echt op het matras moeten slapen en dan ook nog meerdere nachten. Pas dan weet je zeker of het matras echt bij je past.

8. Wat mag een goed bed kosten

Wat kost een goed bed? In praktisch elke prijsklasse kun je een bed kopen maar wat kost een goed bed met een goed matras? Een bed en een matras wordt elke dag intensief gebruikt dus het zou ook wel wat mogen kosten. Realiseer je ook dat het veel kan uitmaken of je een goed bed hebt of een slecht bed.

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin