Waarom slaap je het best naakt?
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras
Nu €200 Korting per matras

Waarom slaap je het beste naakt?

Waarom slaap je het beste naakt?

Zonder kleding slapen, de één zweert erbij en de ander trekt toch liever een pyjama- of t-shirt aan. Maar toch is volledig naakt slapen het beste. Wat is de reden dat naakt slapen beter is dan met nachtkleding aan?

Om goed te slapen is een juiste temperatuur essentieel. Het is namelijk je lichaamstemperatuur die voor een deel bepaald wanneer je in slaap valt en weer wakker wordt. Je biologische klok wordt voornamelijk aangestuurd door temperatuurschommelingen. Elke avond naakt slapen heeft een aantal fijne voordelen voor zowel je slaapkwaliteit als voor je gezondheid, die we in dit artikel zullen doornemen.

Als je naakt slaap val je sneller in slaap

Als je lichaamstemperatuur daalt (afkoelt) stimuleert dit de aanmaak van melatonine. Melatonine maakt je moe en slaperig. Hierdoor zal je je steeds moeier gaan voelen als het later wordt gedurende de avond.

Door zonder kleding te slapen zal je nog iets sneller afkoelen waardoor je dus ook weer iets sneller in slaap valt. Naakt slapen is dus voor mensen die lastig in slaap vallen zeker aan te raden.

Door naakt te slapen kan alles goed luchten

Je voeten, oksels en geslachtsdelen kunnen beter luchten als je geen kleding draagt. De hele dag dragen we kleding en schoeisel waardoor de ventilatie veel minder goed is. Door naakt te slapen bied je je lichaam de kans om even te kunnen luchten.

Dit kan ook goed helpen bij huidaandoeningen zoals eczeem of andere huidirritaties

Naakt slapen helpt tegen rimpelvorming

Door naakt te slapen zal je huid minder snel verouderen. Hoe lager je lichaamstemperatuur blijft hoe meer melatonine het lichaam zal aanmaken. Melatonine versterk je DNA en beschermt zodoende tegen kwalijke stoffen. Melatonine wordt ook wel het krachtig anti-aging hormoon genoemd omdat het helpt tegen verouderen. Ook wordt de aanmaak van groeihormonen versterkt. Groeihormonen helpen mee om de spieren goed op te bouwen en weefsels te herstellen. Daarnaast zal dit ook het risico op diabetes en hartaandoeningen verminderen waardoor je gemakkelijker een gezond gewicht kunt behouden.

Naakt slapen is goed voor je humeur

Als je naakt slaapt brengt dit ook je cortisolspiegel omlaag. Cortisol is een alertheid- en stresshormoon die we feitelijk niet nodig hebben als we slapen. Als je met nachtkleding aan slaapt kan je gemakkelijker oververhit raken waardoor je cortisolspiegels stijgen. Een verhoogde cortisolspiegel kan leiden tot meer angsten en spanning. Om goed en fijn te slapen is het van groot belang dat je juist goed ontspant. Door naakt te slapen heb je al deze problemen niet waardoor je humeur erop vooruitgaat.

Naakt slapen is goed voor je relatie

Naakt slapen blijkt ook beter voor je relatie. Door naakt te slapen kan dit de band tussen twee partners extra versterken. Door samen naakt te slapen heb meer kans op huidcontact want de band versterkt. Bij lichamelijk contact komt er oxytocine vrij. Oxytocine wordt ook wel het ‘liefdeshormoon’, of het ‘knuffelhormoon’ genoemd wordt. Met dit contact wordt elkaar aanraken, aankijken en knuffelen en vrijen bedoeld. Lekker naakt elkaar voelen!

Naakt slapen met het juiste beddengoed

Als je naakt slaapt voel je het bedtextiel natuurlijk beter. Het is mede daarom aan te raden voor lekker fris en zacht beddengoed te kiezen. Het beste kies je voor fijngeweven hoeslakens zoals Perkal katoen of satijn geweven katoen. Als dekbed kun je kiezen voor dons maar nog veel beter werkt Tencel. Tencel is 100% natuurlijk (gemaakt van houtvezels en katoen) en wasbaar op 60 graden zonder krimp. Kijk ook naar een goede matras molton. Tegenwoordig worden er vaak onderdekens aangeraden. Een onderdeken is een dikke luxe molton van 1 cm dik katoen. Dit houdt je matras veel schoner, droger en iets koeler.

De nadelen van naakt slapen

Als mensen het snel koud hebben, kunnen zij zich ongemakkelijk voelen om naakt te slapen, vooral in koudere klimaten of in de winter. Sommige mensen voelen zich niet comfortabel door naakt te slapen vanwege het zelfbewustzijn over hun lichaam of vanwege persoonlijke en culturele normen. Ook schaamte kan dus een reden zijn om niet naakt te slapen.

Naakt slapen heeft dus meer voordelen dan nadelen. Door naakt te slapen val je sneller in slaap wat tot gevolg heeft dat je ook langer slaapt en dus een betere nachtrust krijg. Naakt slapen geeft een gevoel van vrijheid waardoor je beter gehumeurd bent. Ook sta je fris en opgewekt op en kan je beter concentreren op je werk.

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin