Een matras voor zware mensen - Obesitas matrassen
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras

Matras voor obesitas of zware mensen

Matras voor obesitas of zware mensen

We brengen gemiddeld één derde van onze tijd door op ons matras waardoor het matras een van de meest gebruikte producten in huis is. Het belang van goede slaap op zowel het immuunsysteem als op onze psyché wordt steeds duidelijker. Hoe beter je slaapt hoe beter je je voelt. Het matras speelt voor een goede nachtrust de hoofdrol en is dus het belangrijkste onderdeel. Als je zwaarder bent dan gemiddeld is het zeker aan te raden om goed stil te staan bij de keuze van het matras. Want welke matrassen zijn het meest geschikt voor zware mensen? De juiste stevigheid (hardheid) van een matras is voor zware mensen enorm belangrijk wat overigens niet direct inhoud dat zware mensen een hard moeten kiezen, maar daarover later meer. Ook de juiste bed-maat is belangrijk aangezien zware mensen meestal meer ruimte nodig hebben om zich om te draaien op bed. Kies daarom voor minimaal 90 cm breed of zelfs 100/ 120 cm breed. In dit artikel nemen we alle belangrijke factoren mee die van invloed zijn bij de keuze van een matras en bedbodem voor zware mensen en of obesitas.

Verschil obesitas matras en een matras voor zware mensen

Er is een verschil tussen obesitas matrassen en matrassen voor zware mensen. Matrassen voor zware mensen worden ook wel aangeduid als ‘obesitas matrassen’ maar dit is niet helemaal kloppend. Met zware mensen bedoelen we mensen die tussen 110 Kg en 150 Kg wegen. Als je meer dan 150 KG weegt is het beste te kijken naar obesitas matrassen zoals het Royal XL matras. Als je minder dan 150 KG weegt werken onze extra Firm koudschuim matrassen ook goed.

Soort matras bij obesitas

Ook speelt het type matras een rol. Een zwaar persoon heeft een veerkrachtig matras nodig en zal dus bijvoorbeeld nooit kunnen slapen op een polyether matras. Polyether heeft weinig veerkracht en ventileert ook minimaal. Want ook de ventilatie is van groot belang voor zwaardere mensen. Vaak hebben mensen met overgewicht het sneller warm waardoor een goed ventilerend matras voor hen ook beter werkt. Stevige koudschuim matrassen hebben een goed ventilerend vermogen én bieden bijzonder veel veerkracht. Zoals hierboven al aangegeven hebben wij zelf goede ervaringen met het Royal XL matras. Dit koudschuim matras wordt standaard uitgevoerd in twee stevigheden in één matras. De ene zijde is steviger dan de andere zijde. Ook wordt het matras met twee verschillende tijken aangeboden. U kunt kiezen uit de donkerblauwe ic-tijk (Incontinentie hoes) of uit de 100% natuurlijke Tencel tijk.

Eigenschappen van matrassen voor zware mensen

Een matras dat geschikt is voor zware mensen ventileert goed en biedt veel veerkracht. Met name de extra veerkracht is voor zware mensen van groot belang omdat het matras een stuk meer gewicht moet dragen. Daarnaast is een matras voor zware mensen meestal dikker dan en matras voor lichtere mensen. Het matras moet een goed stevige ondersteuning bieden voor zwaarlijvige mensen. Daarnaast is het enorm belangrijk dat het matras vele jaren het extra gewicht kan dragen zonder dat er kuilvorming in het matras ontstaat. Hiervoor heb je, als het om koudschuim gaat, een extra hoge HR-waarde nodig . Wij raden minimaal een HR-waarde van 55 aan maar liever nog hoger bijvoorbeeld een HR-60 of HR-65. Ook is het wenselijk om voor een dik matras te kiezen want ook dat heeft effect op de levensduur en ook op het comfort. Wij raden een matras dikte van 25 cm aan voor zware mensen.

Hoe stevig dient een matras voor zware mensen te zijn?

Als je zwaarder weegt is het niet gezegd dat je ook een echt hard matras moet hebben. De persoonlijke voorkeur speelt ook voor zware mensen de hoofdrol. Dus ook al weeg je zwaar je zou alsnog kunnen kiezen voor een zacht matras. Houdt er altijd rekening mee dat de gewichtstaffels die bij de meeste matrassen de stevigheid per lengte aangeven niet goed voor je zullen werken. Wat een medium stevigheid voor een licht persoon is is een Soft voor een zwaar persoon. Als je zwaarder weegt en toch een relatief zacht matras wilt kies dan voor een stevig matras met een zachte topper erop. Op deze manier zal u goed gedragen worden door het matras maar toch de zachtheid kunnen ervaren van de topper. Het beste kies je dan voor een Extra Firm matras met een Medium of Firm topper.

Stevig matras met hoge veerkracht

Mensen met overgewicht hebben meestal behoefte aan een stevig matras. Zoals eerder aangegeven is het niet gezegd dat als je zwaarder weegt dat je ook een extra stevig matras nodig hebt. De persoonlijke behoefte van stevigheid is leidend maar het beste is een progressieve opbouw. Progressief wil zeggen dat de bovenzijde van het matras zacht is en de onder zijde stevig. Op deze manier is het contact met het lichaam zacht en comfortabel en zal je toch de steun krijgen die je lichaam nodig heeft door de stevige onderzijde van het matras. Dit zou een koudschuim matras kunnen zijn bestaande uit twee verschillende lagen koudschuim van 12 cm dik. De ene zijde is zachter dan de andere zijde. De zachte zijde ligt naar boven toe (naar het plafond) en de stevigere zijde ligt op de bedbodem.

Benodigde dikte voor een matras voor zware mensen

Ook de dikte speelt een rol in het comfort en de levensduur van het matras. Mensen met een zwaar postuur hebben een extra dik matras nodig. Wij adviseren voor zware mensen van boven de 100 kg altijd een matras te kiezen met een dikte van Minimaal 22 cm (of meer). Een dik matras wordt minder snel geplet, waardoor u langer een optimaal steun en slaapcomfort behoudt.

Standaard matrassen voor zware mensen

De meeste conventionele matrassen voldoen niet aan de eisen die voor zware mensen nodig zijn. Vaak zijn matrassen maar leverbaar in één of twee verschillende stevigheden (hardheden) waardoor een gewicht van bijvoorbeeld 150 kilo al een probleem is voor dergelijke matrassen. Ook speelt de dikte een rol. Een zwaar persoon of iemand die aan obesitas lijdt kan beter voor een dikker matras (meer dan 20 cm) kiezen dan voor een dun matras. Bij een dun matras (onder de 20 cm) loopt u het risico dat u er doorheen ligt. Dus dat het matras ter plaatse van uw zware delen volledig geplet wordt en geen veerkracht meer over heeft. Een zwaar persoon of iemand die aan obesitas lijdt heeft dus een matras voor zware mensen nodig en heeft baat bij een steviger en dikker matras en zal hier vrijwel zeker beter op slapen en fitter wakker worden.

Welk soort matras moet ik kiezen als ik zwaar weeg?

Er zijn vijf verschillende matras type waaruit je kan kiezen. Voor zware mensen vallen er direct twee type af namelijk Polyether en binnenvering. Dan blijven over Latex, koudschuim en pocketveer matrassen. Latex is het warmste type matras wat meestal niet echt geschikt is voor zware mensen omdat die het meestal van zichzelf al snel warm hebben. Dan blijven alleen nog over koudschuim matrassen of pocketveer matrassen. De meeste pocketveer matrassen hebben een schuimrubber omlijsting die bij zwaar gebruik vaak indeuken of wegzakken. Daarnaast zijn de omlijstingen vaak voelbaar door zwaardere mensen. Bij koudschuim heb je deze omlijsting niet en is de tegendruk over de gehele breedte gelijk en egaal. Koudschuim matrassen verdienen hierdoor de voorkeur voor zwaardere mensen.

Koudschuim matras

Koudschuim matrassen hebben een open celstructuur en ventileren hierdoor optimaal. Door de open-celstructuur wordt vocht snel afgevoerd en kan lucht goed circuleren. Daarnaast is koudschuim met een hoge HR-waarde (bijvoorbeeld HR 60) heel veerkrachtig waardoor het veel steun biedt. Ook ontstaat er nauwelijks kuilvormig in een koudschuim matras waardoor dit type matras ideaal is voor zwaardere mensen. Zwaardere mensen creëren dagelijks meer druk op het matras dan een lichter persoon waardoor de kans ontstaat dat er sneller kuilvorming kan ontstaan. Als er kuilvorming ontstaat zal de ergonomie (houding) niet meer goed zijn. Maar door de open-celstructuur van koudschuim kan er feitelijk geen kuil ontstaan in koudschuim.

Traagschuim matras

Een traagschuim matras wordt meestal gebruikt bij lichamelijke klachten zoals Reuma, Artrose en rugklachten. Traagschuim wordt zacht door lichaamswarmte en maakt zodoende een mal van de unieke lichaamsvorm. Hierdoor voel je geen druk op het lichaam en ontstaat er een soort zwevend effect. Traagschuim is wel een relatief warm type materiaal omdat de celstructuur dichtgedrukt wordt. Als u het snel koud heeft is traagschuim dus de prima keuze. Voor zware mensen is traagschuim minder geschikt omdat je er als het ware “in” komt te liggen en hierdoor lastiger kan bewegen en omdraaien op bed. Daarnaast hebben zware mensen het over het algemeen sneller warm en traagschuim ventileert duidelijk minder goed en is daardoor warmer.

Gelmatras

Een gel matras biedt ongeveer dezelfde ergonomische voordelen als een traagschuim matras. Doordat er gelparels in het traagschuim zijn verwerkt, ontstaat er meer verkoeling hoewel dit in de praktijk enorm tegen valt. In de praktijk verzadigen de gel-parels en worden deze na een aantal minuten toch warm. Wij zijn dan ook al enkel jaren geleden met het verkopen van gel producten. Het klinkt perfect en lijkt in eerste instantie goed te werken echt zoals aangegeven werkt het in de praktijk niet.

Beste matrasmaten voor forse mensen

Voor zware mensen is het bijna altijd beter als het bed wat ruimer is. Hoe meer ruimte hope meer comfort. Wij leveren matrassen voor zware mensen in alle standaardmaten. Wij raden forse- of zwaarlijvige mensen aan om een matras te kiezen van minimaal 90 centimeter of breder. Hierdoor heeft u voldoende ruimte om te draaien tijdens uw slaap. De beste éénpersoons matrassen voor zware mensen zijn beschikbaar in de volgende maten:


90 x 190 cm
100 x 190 cm
120 x 190 cm
900 x 200 cm
100 x 200 cm
120 x 200 cm
90 x 210 cm
100 x 210 cm
120 x 210 cm
90 x 220 cm
100 x 220 cm
120 x 220 cm

De beste bedbodem voor zware mensen

Ook de bedbodem dient het zwaardere gewicht goed te kunnen dragen. In de praktijk gaan ook bedbodems sneller achteruit als deze extra belast worden. Het gevolg is minder goede steun en ook vaak piepen of kraken. U kunt kiezen voor een stevige boxspring bedbodem of lattenbodem. Als u voor een lattenbodem kiest let er dan op dat de latjes dicht tegen elkaar liggen en dat de openingen tussen de latten niet meer is dan 1 cm. Wij hebben de Force bedbodem die geschikt is tot een gewicht van 250 Kg en een egale tegendruk biedt.

Conclusie matrassen voor zware mensen of mensen met Obesitas

Het beste matras voor mensen met overgewicht is een koudschuim matras met een hoge densiteit (hoge HR-waarde). Ook dient het koudschuimmatras minimaal 22 cm dik te zijn maar liever nog dikker bijvoorbeeld 25 cm dik. Hoe dikker het matras hoe langer het meegaat en hoe minder snel het Bottoming- out effect optreedt (bottoming out = er doorheen liggen). Naast de dikte is de kwaliteit van het koudschuim van groot belang want dit dient zeer veerkrachtig te zijn. Het matras krijgt immers meer druk te verwerken en zal daardoor ook sneller achteruitgaan. Om toch een lange levensduur te kunnen genieten en lang met het matras te kunnen doen zijn de kwaliteit, de dikte en de stevigheid van het grootste belang.

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin

Vaak gecombineerd met: