Wat is snurken? Lees het in de begrippenlijst van Royal Health Foam!
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras

Snurken

Snurken

Wat is snurken?

Snurken (ronchopathie) is het geluid dat tijdens het slapen kan ontstaan door trillende, zachte delen van neusholte, mond en/of keel. Dit trillen ontstaat door de luchtstroom die wordt veroorzaakt door het in- en uitademen. Snurken is soms bijkomstig bij slaapapneu. Snurken kan door een partner die ook wilt slapen als bijzonder storend worden ervaren. Zo kan het bij hen het in- en doorslapen verstoren. Maar ook de snurker kan zelfs door zijn eigen snurken een slechte en onrustige nachtrust hebben.

Serieuze snurkklachten kunnen een aanwijzing zijn dat iemand last heeft van momenten van korte ademstilstand, ook wel slaapapneu genoemd. Deze momenten leiden vaak tot het (bijna) wakker worden waardoor de slaap kan worden verstoord.

Snurken komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en het treedt vaker op in de leeftijdsgroep tussen de 45 en 65 jaar. Er zijn meerdere medische technieken om het snurken te kunnen verminderen. Er zijn twee bekende vormen van snurken waarvan de meest voorkomende het snurken vanuit de keel is. Deze vorm kan optreden omdat in de slaap de spieren (inclusief de tong) ontspannen. Bij veel gevallen is de orofarynx (deel van de keelholte) zo nauw dat deze bij het inademen bijna helemaal dicht gaat. De vernauwing zorgt er dan voor dat de snurker door zijn mond begint te ademen. Omdat de snurkende slaper dan zijn mond opent, glijdt de tong naar achter richting de keel waardoor de luchtweg hierdoor weer nauwe wordt. De lucht die door de vernauwde luchtweg gaat laat de huig en andere zachte delen van de mond en keel trillen waardoor het snurkende geluid ontstaat. Dit geluid is te herkennen aan de zogenoemde keelklank.

Snurken kan echter ook uit de neus ontstaan als gevolg van een te nauwe neusholte. Het geluid dat hierbij vrijkomt heeft een zogeheten nasale toon. Gelukkig zijn er een aantal dingen die u tegen snurken kan doen.

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin