Wat is een matras? Lees het in de begrippenlijst van Royal Health Foam!
Voor écht lekker slapen 45 nachten proefslapen Gratis bezorgd tot op de slaapkamer
Royal Health Foam matrassen
Bel ons: 070-3387010
Royal Health Foam
Voor écht lekker slapen
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam bestaat 25 jaar. Nu 250 korting per matras

Matras

Matras

Wat is een matras?

Het matras is het belangrijkste deel van een bed en is bedoeld om op te gaan liggen en op te slapen. Een goed matras biedt ondersteuning en comfort en een betere ondergrond om goed op te slapen en uitgerust op wakker te worden. Het is feitelijk een meubelstuk wat zorgt voor comfort als het om goed slapen gaat. Een matras wordt vaak geassocieerd met een bed, maar is slechts een onderdeel van het bed.

Het woord 'matras' is een verfransing van het Arabische woord Matrah, dit betekende 'een mat in een bepaald gebied'. Het woord matras en het concept om op een zachtere ondergrond te slapen kwam door de kruistochten naar Europa. Matrassen werden vroeger op allerlei manieren gemaakt. Oorspronkelijke matrassen werden gemaakt door zakken te vullen met stro, wol of paardenhaar. Ook zijn er matrassen uit de middeleeuwen die gevuld zijn met katoen, wol en zelfs veren.

Verschillende soorten matrassen

Er zijn veel verschillende soorten matrassen die gemaakt worden van een combinatie van allerlei materialen. Het belangrijkste is dat het matras goede ondersteuning geeft zodat u een goede slaaphouding heeft. Daarnaast zijn de drukverdeling, de ventilatie en de vochtregulatie belangrijke aspecten.

Schuim matrassen

Er zijn verschillende soorten schuimen die gebruikt kunnen worden in een matrassen. Deze matrassen worden dan schuimmatrassen genoemd. Dit zijn de volgende matrassen:

  • Traagschuim matras - Traagschuim is een visco-elastisch polyurethaanschuim. Dit betekent dat het een polyurethaanschuim wordt dat zachter wordt door warmte (viscose). Door de lichaamstemperatuur vormt het materiaal zich naar uw lichaam, waardoor u overal perfecte tegendruk krijgt. Nergens ontstaat er over- of onderdruk. Dit is een groot voordeel van traagschuim. Omdat uw lichaam perfect ondersteund is en er verder geen drukpunten zijn, is het perfect voor mensen met rugklachten of drukgerelateerde aandoeningen zoals reuma en decubitus.
  • Koudschuim matras - Koudschuim is een veerkrachtig type schuim. Het heet eigenlijk High Resilience (HR) schuim, ofwel schuim met een hoge veerkracht. Het materiaal heeft van nature een open celstructuur waardoor het materiaal goed ventileert en vocht afvoert.
  • Polyether matras - Polyether is het goedkoopste type polyurethaanschuim. Dit schuim kan gemaakt worden met verschillende verhoudingen tussen lucht en schuim per vierkante meter. Deze verhouding wordt aangegeven met de SG-waarde (het soortelijk gewicht). Een polyether matras met een SG-waarde van 20 weegt dus feitelijk 20kg per kubieke meter. Hoe lager de SG-waarde, hoe minder de kwaliteit.
  • Latex matras - Latex is een schuimrubber, wat een natuurproduct is.

Metalen veren

Naast verschillende soorten schuim kunnen matrassen ook gemaakt worden met metalen veren. Deze bestaan dan uit een combinatie van veren en een ander materiaal. Dit zijn de volgende matrassen:

  • Binnenvering matras - Dit zijn matrassen waarbij er in de kern metalen veren zitten die uit één staaldraad bestaan. Deze zijn dus met elkaar verbonden, waardoor het matras zich moeilijk aanpast. De boven-, onder- en zijkanten van deze matrassen worden afgedekt met comfortlagen die bestaan uit een zachter materiaal.
  • Pocketvering matras - De kern van een pocketvering matras bestaat uit vele metalen veren die elk verpakt zijn in een zakje van katoen. Omdat de veren elk individueel zijn ingepakt, functioneren deze ook los van elkaar.

Volgens een onderzoek uitgevoerd door professor Jacques Touchon die neuroloog is aan het Universitair Ziekenhuis van Montpellier kan door het om de 8 tot 10 jaar vervangen van het matras de slaap optimaal blijven.

Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is.  Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.  Op dit blog geeft Chris u tips en informatie over matrassen, kussens, ergonomie en houding en alles wat bij echt lekker slapen hoort. U kunt verder nog meer informatie vinden over mijn expertise op het gebied van matrassen op:

Matras.info | Youtube | Linkedin