Welk matras kopen? | RHF
45 nachten gratis proefslapen Gratis bezorgd in NL & BE
Royal Health Foam matrassen
Royal Health Foam
Matrassen in 4 hardheden
45 nachten proefslapen
Leverancier ziekenhuizen
Gratis thuis bezorgd
Bel voor persoonlijk advies:
 070 - 338 70 10
Royal Healh Foam matrassen - Beste van categorie Trust Pilot
Al 5 jaar op nummer 1 TrustPilot
Royal Healh Foam matrassen - Beste van categorie Trust Pilot

Welk matras kopen?

Als u een nieuw matras gaat kopen wordt vaak pas duidelijk uit hoe enorm verschillende soorten matrassen u kunt kiezen. Al deze verschillende type matrassen hebben hun eigen eigenschappen en voelen totaal anders. Het is hierdoor een echte uitdaging om een matras te kopen dat goed bij u past. Maar waar dient u op te letten? Welk matras gaat u nu kopen? En welk matras past het beste bij u?

Waar moet u op letten om het beste matras voor u te kopen?


Welk matras gaat u kopen en past het beste bij u? Eigenlijk bestaat er niet zoiets als het beste matras. Nee , wat is het beste matras voor mij, dat is de vraag. Zowel de temperatuur van het matras als de ergonomisch dienen perfect op uw wensen aan te sluiten. Waar dient u op te letten om het best mogelijke matras voor u te kopen? Hieronder vindt u 15 tips die u helpen het beste matras voor u aan te schaffen.

15 tips om een matras te kopen


1) Maat van matras
De maat van het matras creëert een deel van het comfort. De regel is hoe ruimer hoe meer comfort. Hierbij is uw lichaamslengte belangrijk voor de maat van de matras. Bij een gemiddelde lengte tot ongeveer 185cm voldoet een 200 cm lang matras, maar als u langer dan 185 cm bent dan is een 210 cm lang of zelfs 220 cm lang matras fijner. Het beste neemt u een matras 20 cm langer dan u zelf lang bent.

2) Uw gewicht
Uw gewicht is van belang voor de juiste hardheid van uw matras. Als u licht bent, bijvoorbeeld onder de 60 kg, dan is een Soft matras meestal het meest comfortabel. Bent u gemiddeld dan werkt Medium meestal het beste. Bent u relatief zwaar dan is de Firm het beste en als u echt boven gemiddeld zwaar bent is de Extra Firm meestal het beste.

3) Uw postuur
Uw postuur speelt ook mee bij het bepalen van beste maat van uw matras. Als u een normaal postuur heeft, dan is meestal de standaard-matrasmaat van 80 cm voldoende. Bent u relatief breed gebouwd, dan is de 90 cm het beste om te nemen.

4) Bent u allergisch?
Als u allergisch bent voor huisstofmijt of voor een bepaald materiaalstof, dan zijn de certificaten van groot belang voor u. Zo zijn er bijvoorbeeld certificaten die u garanderen dat het matras vrij is van schadelijke stoffen en eventueel anti-allergisch is.

5)Heeft u lichamelijke klachten?
Een goed bij u passend matras kan helpen om lichamelijke klachten te verminderen of zelfs te laten verdwijnen. Of een matras goed voor u werkt weet u echter pas als u er meerdere nachten op geslapen heeft. Voor mensen met lichamelijke klachten is het van groot belang het nieuwe matras (gratis) op proef te krijgen.

6) Bent u warmtegevoelig
Als u het s, nachts al snel warm heeft, dan is het ventilerend vermogen een belangrijke eigenschap waar u goed op moet letten. Het zelfde geldt als u het snel koud heeft in bed. Beide zaken kunnen het verschil maken tussen een goede nachtrust en een slechte nachtrust. Naast uw matras speelt uw dekbed hierbij een grote rol.

7) Het ventilerend vermogen
Het ventilerende vermogen is vooral belangrijk als u relatief veel transpireert. Gemiddeld verliest een mens 300 milliliter tot wel een halve liter vocht per nacht. Een deel van dit vocht verdampt, maar het merendeel dringt uw matras in. Een koudschuim matras biedt een uitstekende ventilatie.

8) De prijs
Als u een nieuw matras gaat kopen speelt de prijs van het matras uiteraard ook mee. U wilt waar voor uw geldt en dus een goed matras voor een goede prijs. Hieronder vindt u de gemiddelde prijzen van verschillende soorten matrassen.

Polyether-matras vanaf € 150, -
Koudschuim-matras vanaf € 400, -
Latex-matras vanaf € 700, -
Traagschuim-matras vanaf € 700, -
Pocket-matras vanaf € 800, -

9) Kwaliteit van het matras
De kwaliteit van het matras is meestal moeilijk te beoordelen . Certificeringen en labels zeggen veel over de kwaliteit van het matras maar het beste werkt de duurzaamheid test (LGA test). De duurzaamheid van het matras wordt onderzocht door te testen met een wals van 140 kg die 30.000 keer over een matras heen wordt gerold. Dit staat gelijk aan ongeveer 10 jaar gebruik. De gebruikte materialen zoals de tijk hebben ook invloed op de kwaliteit van de matras.

10) De gebruikte materialen

Welke materialen worden er gebruikt? Materialen die snel vocht opnemen en weer afstaan zijn absoluut aan te raden voor het vervaardigen van goede matras tijken (het textiel). Het beste vraagt u de beddenverkoper van wat voor materialen de matrastijk gemaakt is.

11) Certificaten op het matras

Echt kwalitatief goede matrassen hebben meestal een flinke lijst met certificaten. De meeste certificaten zeggen veel over de eigenschappen en kwaliteit van het matras. Hoe meer certificaten hoe zekerder u weet dan u een kwalitatief goed matras koopt.

12) Wasbaarheid matrastijk
Het is voor de hygiëne van groot belang dat u de matrastijk kunt wassen. Als u de matrastijk wast dan houdt u uw matras hygiënischer en stofvrij. Het beste is een matrastijk die wasbaar is op tenminste 60 graden want pas dan dood u de huisstofmijt.

13) Garantie op het matras
De garantie geeft u een indicatie hoe goed het matras is dat u koopt. Kies voor een echte garantie en niet een afbouwende garantie. Let er ook waarop de garantie geven wordt. Als dit alleen op stiknaden is dan heeft u er niet zo veel aan. Kies daarom altijd voor een matras met een volledige garantie van minimaal 5 of nog beter 10 jaar.

14) Proefslapen
Proefslapen is een must. Pas door echt op uw nieuwe matras te slapen weet u hoe goed het matras voor u werkt. Even 15 minuten proefliggen in een beddenwinkel zegt nagenoeg niets. Let er ook op hoe de proeftijd in elkaar zit. Bij ons zijn er geen addertjes onder het gras en krijgt u uw geld terug als het matras niet volledig naar uw wens is.

15) Wat bespreekt u met de beddenverkoper?

Een goed matras kost in de regel behoorlijk veel geld, geld dat u maar één keer kunt uitgeven. Ook kan de invloed van een matras groot zijn omdat u bijvoorbeeld pijn heeft of slecht slaapt. Hierom is het belangrijk dat u goed voorbereid naar een beddenwinkel gaat. Bespreek met de beddenverkoper in ieder geval de volgende punten:
Wat voor bedbodem heeft u nu?
Heeft u het snel warm of juist koud?
Transpireert u veel gedurende de nacht?
Heeft u rugklachten of andere lichamelijke klachten?
Heeft u last allergieën?
Bent u een buikslaper, rugslaper of zijde slaper?
Krijgt u het matras (gratis) op proef? En wat zijn de voorwaarden voor het retourneren?


Chris Nederhorst Geschreven door Chris Nederhorst

Chris Nederhorst - Oprichter RHF

Chris Nederhorst en collega's geven u inzicht en informatie over matrassen en slapen. Op deze manier kunt u een helder beeld krijgen waar u op zou kunnen letten bij de aanschaf van een nieuw traagschuim matras of koudschuim matras.